مراحل طراحی وبسایت از تعیین اهداف تا راهاندازی و نگهداری، یک فرآیند چندگانه و جامع است. در ابتدا، تعیین اهداف و نیازمندیها با تحلیل بازار و رقبا آغاز میشود. سپس در مرحله تحقیق و برنامهریزی، ساختار کلی و محتوای سایت مشخص میشود و تصمیمات اولیه در مورد فناوریها و ابزارهای مورد استفاده گرفته میشود. مرحله بعدی شامل طراحی تجربه کاربری (UX) و رابط کاربری (UI) میباشد که با ایجاد نمونههای اولیه و طراحی گرافیکی صورت میپذیرد. پس از طراحی، توسعه وبسایت با نوشتن کدهای HTML، CSS و JavaScript و ادغام با پایگاه داده انجام میشود. در مرحله تست و ارزیابی، عملکرد وبسایت در محیطهای مختلف تست و تجربه کاربری بررسی میشود. در نهایت، با انتشار وبسایت بر روی دامنههای واقعی و نگهداری مداوم، مراحل طراحی به پایان میرسد. بروزرسانیها و بهبودها به صورت مداوم در مرحله نگهداری اعمال میشوند و بازخوردهای کاربران در هر مرحله، وبسایت را بهبود میبخشد. این فرآیند پویا و دقیق است که نیاز به هماهنگی مداوم توسعهدهندگان، طراحان و مشتری دارد تا یک وبسایت کارآمد و باکیفیت ارائه شود.
مرحله ابتدایی در طراحی وبسایت، یعنی طراحی تجربه کاربری (UX) و رابط کاربری (UI) با تعیین نمونههای اولیه به نام Wireframes آغاز میشود. در این مرحله، ساختار اصلی صفحات بدون جزئیات گرافیکی تعیین میشود. سپس با ایجاد نمونههای مفهومی (Mockups) و افزودن جزئیات گرافیکی، طراحی رابط کاربری شکل میگیرد. در ادامه، توسعه تجربه کاربری (UX) به منظور بهبود راحتی استفاده و تجربه کاربری بهینه انجام میشود. این مرحله با ترکیب هوش مصنوعی، آزمایشهای کاربری و بازخوردهای مداوم از کاربران به بهبود مستمر تجربه کاربر منجر میشود.
مرحله بعدی، یعنی توسعه وبسایت، با نوشتن کدها شامل CSS ، HTML و JavaScript بر اساس طراحیهای UI/UX آغاز میشود. این کدها به تدریج ساختار، استایل و امکانات پویا را به وبسایت اضافه میکنند. همچنین توسعه سمت سرور نیز در این مرحله اتفاق میافتد و شامل افزودن امکانات پویا، ارتباط با پایگاه دادهها و پردازش منطق سمت سرور میشود. این مرحله اساسی است زیرا به تولید نسخه قابل اجرا وبسایت در محیط توسعه (Development Environment) منتهی میشود. در مرحله بکاند طراحی سایت، توسعهدهندگان وظیفه پیادهسازی لایه منطق کسب و کار، طراحی و اجرای پایگاه داده، ایجاد وب سرویسها، بهینهسازی عملکرد و اجرای واحدهای آزمون را بر عهده دارند. این مرحله اساسی برای ایجاد سایتهای قابل اطمینان و با عملکرد بهینه است.
“ توسعه وبسایت، مرحله ایجاد کدها و افزودن امکانات پویا است که به وبسایت امکان فعالیتهای پیشرفته و تعامل با کاربران را میبخشد”
در مرحله تست و ارزیابی عملیات گستردهای انجام میشود تا اطمینان حاصل شود که وبسایت به طور کامل و به درستی عمل میکند. این تستها شامل چک کردن عملکرد صحیح و موثر هر قسمت از وبسایت، اطمینان از سازگاری با مرورگرهای مختلف، تست دسترسیپذیری برای افراد با نیازهای ویژه و ارزیابی تجربه کاربری (UX) از طریق آزمایشهای کاربری و نظرسنجیها میشوند. در این مرحله، هدف اصلی این است که هر گونه خطا یا نقص در وبسایت شناسایی و رفع شود و تجربه کاربری به بهترین شکل ممکن بهبود یابد. تستهای عملکرد، مطمئن میشوند که وبسایت عملکرد قابل قبولی دارد و درخواستهای کاربران را به درستی پردازش میکند. ارزیابی تجربه کاربری نیز با توجه به نظرات کاربران و افراد مستقل انجام میشود تا اطمینان حاصل شود که وبسایت از دیدگاه کاربران جذاب و سازمانیافته است. این مرحله اساسی است تا مشکلات احتمالی قبل از راهاندازی نهایی وبسایت شناسایی و رفع شوند.
در مرحله راهاندازی و انتشار وبسایت آماده به استقرار و دسترسی عمومی میشود. ابتدا، محیط مستقر برای نگهداری و اجرای وبسایت آماده میشود. این محیط باید از نظر امنیتی مطمئن باشد و تنظیمات لازم را برای اجرای بهینه وبسایت فراهم کند. سپس، فایلها و کدهای منبع وبسایت به سرورهای میزبانی منتقل میشوند و تنظیمات نهایی اعمال میشود. پس از انتقال فایلها، یک تست نهایی در محیط تولید صورت میگیرد تا اطمینان حاصل شود که وبسایت به درستی و با تمام امکانات خود در دسترس است. سپس وبسایت بر روی دامنههای اینترنتی معتبر قرار میگیرد و به این ترتیب، در دسترس عموم برای کاربران قرار می گیرد. این مرحله به عنوان لحظه اجرای نهایی وبسایت در محیط عمومی تلقی میشود و ابتدايی ترين مرحله در ارتباط وبسایت با مخاطبان و کاربران است.